یکی از عارضه هایی که در چشم برخی افراد به دلیل مشکلات ژنتیکی و ارثی دیده می شود، افتادگی پلک مادرزادی یا پتوز است. مشخصه اصلی افتادگی پلک مادرزادی شل شدن و افتادگی پلک بالا است. این عارضه بستگی به شدت های مختلفی که دارد به صورت یک طرفه، دو طرفه، پلک بالا یا در پلک پایین دیده می شود.
درمان افتادگی پلک مادرزادی
✅ دلیل افتادگی پلک مادر زادی | ضعیف بودن عضله لواتور زمان رشد جنین در رحم |
✅ علائم و نشانه های افتادگی پلک مادر زادی | عدم توانایی در باز نگه داشتن چشم ها، عقب نگه داشتن سر برای داشتن دید کافی، محدودیت در ارتفاع دید و برخورد کردن سر با اجسام مختلف، دو بینی، احساس سر درد و سر گیجه توسط کودک، احساس سنگینی سر و چشم |
✅ درمان افتادگی پلک مادر زادی | روش تهاجمی و جراحی |
✅ روش های دیگر درمان افتادگی پلک مادر زادی | استفاده از پچ چشم برای تقویت بینایی در چشم های ضعیف، استفاده از عینک مناسب برای جلوگیری از بروز آستیگماتیسم چشم، مراجعه منظم به چشم پزشک یا جراح چشم |
✅ بهترین پزشک برای درمان افتادگی پلک مادر زادی | دکتر ماریا شارع پور |
منظور از پتوز یا افتادگی پلک مادرزادی به مواردی می گویند که فرد از بدو تولد پلک های افتاده و شل شدگی داشته باشد. برای رفع این مشکل روش های مختلفی برای درمان افتادگی پلک مادرزادی وجود دارد که در ادامه این مطلب از سایت دکتر ماریا شارع پور به بررسی کامل تر این موارد می پردازیم.
افتادگی پلک مادر زادی چیست؟
افتادگی پلک مادر زادی به وضعیتی می گویند که نوزاد به محض متولد شدن و به صورت ژنتیکی پلک هایی افتاده داشته باشد. در واقع در چنین شرایطی پلک بالایی نوزاد به سمت پایین متمایل شده و کودک نمی تواند چشم خود را باز نگه دارد. مشکل افتادگی پلک مادر زادی به دلیل ضعیف بودن عضلات لواتور چشم زمان رشد کودک و جنین در رحم رخ می دهد.
بنابراین عضله ای که باید پلک بالا را محکم نگه دارد ، این توانایی و قابلیت را نخواهد داشت. بنابراین در صورتی که از بدو تولد چنین مشکلی در نوزاد دیده شود، در قدم اول ابتدا دلیل بروز افتادگی پلک مادر زادی مورد بررسی قرار می گیرد و سپس باید اقدامات لازم برای درمان افتادگی پلک مادر زادی انجام شود.
علائم نشان دهنده پتوز مادر زادی
همان طور که می دانید نوزادان پس از متولد شدن به خوبی توانایی باز نگه داشتن چشم های خود را ندارند. بنابراین این موضوع نباید با پتوز یا افتادگی پلک مادر زادی اشتباه گرفته شود. بلکه پتوز مادر زادی علائم و نشانه های مهم دیگری نیز دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد. مهم ترین علائم افتادگی پلک مادر زادی شامل موارد مهم زیر است:
- کودک برای داشتن دید بهتر، معمولا سر خود را عقب نگه می دارد.
- کودک به صورت معمول از نداشتن دید کافی و مناسب شکایت می کند.
- کودک با نشانه هایی مانند کم بودن و محدودیت دید ارتفاع مواجه است و ممکن است سر او با اجسام مختلف برخورد کند.
- ممکن است کودک تجربه دو بینی داشته باشد، چون چشم های او معمولا در یک راستا نیستند.
- کودک در برخی موارد احساس سر گیجه و سر درد دارد.
- کودک احساس می کند که سر و چشم او تحت فشار است.
آیا افتادگی پلک مادر زادی درمان دارد؟
یکی از چالش ها و سوالاتی که پدر و مادران کودکانی که با مشکل پتوز مادر زادی می پرسند، در مورد درمان افتادگی پلک مادر زادی است. در پاسخ باید گفت که به طور کلی این مشکل باعث عارضه برای کودک نمی شود.
مگر این که این مشکل باعث ایجاد اختلال در دید او شده و کودک مشکلاتی مانند تاری دید، محدود شدن بینایی، اختلالات عصبی، حرکات چشمی محدود، تنبلی چشم، و آستیگماتیسم و … را تجربه کند. با این وجود خوشبختانه افتادگی پلک مادر زادی درمان دارد. از جمله بهترین روش های درمان افتادگی پلک مادر زادی می توان روش های مهاجمی و جراحی را امتحان کرد. در ادامه به بررسی کامل تر درمان افتادگی پلک مادر زادی می پردازیم.
نحوه درمان افتادگی پلک مادر زادی
برای درمان افتادگی پلک مادر زادی ابتدا باید معاینه های مختلف روی کودک انجام شود و اطمینان حاصل گردد که این افتادگی دائمی و ژنتیکی نیست. در واقع باید اطمینان حاصل شود که مشکل پتوز مادر زادی به دلیل ضعیف بودن عضله لواتور است. پس از این که درمان افتادگی پلک مادر زادی با استفاده از جراحی تشخیص داده شد، این جراحی پلک تحت بی هوشی کامل انجام می شود.
بدین صورت که پس از بیهوش شدن کودک، پزشک یک برش کوچک در ناحیه از از صورت که عضلات بالا برنده پلک وجود دارد، به عضله لواتور پلک دسترسی پیدا خواهد کرد. پس از ایجاد برش مورد نظر، عضله کوتاه می شود و سپس عضله، پلک را به سمت بالا متمایل می کند. پس از اتمام جراحی نیز، در قسمت برش داده شده، بخیه می زند تا از بروز عفونت جلوگیری شود.
روش های درمان افتادگی پلک مادر زادی
تنها روش رفع افتادگی پلک، جراحی نیست. بلکه بر اساس میزان افتادگی پلک و تشخیص پزشک می توان روش های دیگری را نیز انجام داد. بنابراین کافی است که به پزشک متخصص جراحی چشم مراجعه کنید تا بتوانید روش مناسب برای درمان افتادگی پلک مادر زادی انتخاب شود. از جمله روش های درمان افتادگی پلک مادر زادی می توان روش های زیر را نام برد:
- استفاده از پچ چشم برای تقویت بینایی در چشم های ضعیف
- استفاده از عینک های مخصوص برای اصلاح انحنای ناهموار قرنیه که باعث تاری دید (آستیگماتیسم) می شود.
- مراجعه منظم به چشم پزشک برای جلوگیری از بروز تنبلی چشم
هزینه درمان افتادگی پلک مادر زادی
همان طور که در پاراگراف های باللاتر ذکر شد، روش های مختلفی برای درمان افتادگی پلک مادر زادی توسط متخصصان حرفه ای در این زمینه انجام می شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که هزینه درمان افتادگی پلک مادر زادی با توجه به روش انتخابی پزشک معالج متفاوت و متغیر خواهد بود. برای رفع پتوز در تهران میتوانید به دکتر شارع پور مراجعه کنید.
بدین صورت که اگر روش جراحی برای درمان افتادگی پلک مادر زادی انتخاب شود، با توجه به این که مدت زمان جراحی نسبتا زیاد خواهد بود، و همچنین به عوامل دیگری نظیر تجهیزات اتاق عمل، بیهوشی، هزینه دستیار جراحی، هزینه های بیمارستان و … مطرح است، هزینه بیشتری در مقایسه با سایر روش های دیگر خواهد داشت. همچنین عوامل دیگری در هزینه درمان افتادگی پلک مادر زادی دخیل هستند و مهم ترین آن ها شامل موارد مختلف زیر است:
- دستمزد مهارت و تجربه پزشک
- موقعیت جغرافیایی کلینیک یا بیمارستان محل درمان
- نوع روش انتخابی برای درمان
- مدت زمان مورد نیاز برای درمان
- تجهیزات مورد نیاز برای درمان
- هزینه آزمایش ها و معاینه های قبل از عمل
سوالات متداول درمان افتادگی پلک مادرزادی
1- آیا همه کودکان مبتلا به افتادگی پلک مادر زادی باید درمان شوند؟
خیر. با توجه به نظر و معاینه های تخصصی که توسط پزشک انجام می شود، ممکن است همیشه نیازی به جراحی و درمان های تخصصی و سخت نباشد.
2- مهم ترین مشکلات و عوارض افتادگی پلک مادرزادی چیست؟
مهم ترین مشکلات افتادگی پلک مادر زادی شامل خشک شدن چشم ها، مشکل در کاهش دید و بینایی کودک، چشم درد، سر درد، بروز مشکلات روحی و روانی، تنبلی چشم و … است.
بدون دیدگاه